Pages

Mentarang...ihsan adik iparku ;)

Mentarang ni adalah jenis siput-siputan..yg hidup di kawasan berselut lumpur laut-lautan and boleh dikutip bila air surut....1st time dengar nama menatang ni dari si adik ipar le..Cheritera Kami, and atas ihsan cik adik ipar yg balik perak minggu lepas, dapatla aku merasa..
Mentarang ni sejarah dia agak unik la..thru some readings done, originally mentarang ni ada banyak kat pantai area Perlis..and after Tsunami melanda, mentarang can be found di persisiran pantai di kawasan Jeram, Pantai Sabak Bernam, Pantai Remis, Kuala Selangor and Tanjung Karang, but the one yg cik adik ipar beli  ni kat Perak... 
Well, aku xde gambar yg fresh kat kedai yg berlumpur2 tu..so aku mintak tolong encik google carikkan..n jumpa la gambar bawah ni..yg dapat kt aku n aku amik gambar is the one yg aku dh bersihkan guna clorox..bersih n putih..hahahahaha...

photo kredit to Azimashaary



Ini la mentarang yg sudah ku sental dengan berus..kena sental betul2 ok..kalo idak nnti rasa n bau lumpur..

Hehe..hipstamastic version... saje test skill.. :b
Ha...ini la rupe mentarang yg aku sangai sahaja atas kuali. Sangai pun kejap je coz aku xsuka kering2 sgt. Kalo kering nnti hilang manisnya. Pastu masa kt umah MIL, mak dh demo dh cane nk masak..n bila rasa..YUMMEH!! sedap weyh..manis + masin sikit je + lemak..kiranya memang pasni nk order lagi la..hehe..


Tapi kan korang kalo di tengokkan rupenye tu, bermacam2 objek terbayang kat pale hotak aku nih..rupe dia agak menggelikan..tapi oleh kerana aku bukan la org yg begitu visual (psl rupe xleh makan) so aku ngap je le..hek 'eleh..ngadela ko..memilih rupe plak baru nk geng!

Mentarang ni..kalo sangai camtu je..cicah plak dgn kicap pedas..perggggggh!!!! tabley tahan dey.. skang ni citer pun elio dh meleleh..wahai cik adik ipar,...segeralah kamu pulang ke Perak dan belikan saye 2kg mentarang yg besar2..hahahahahaha...

5 concerns:

GoJeS said...

hahahahahahha...padan mcm tersedak2 jek..ade org menyeru rpnye...hahahah...
ini macam, leh bkk business ni..
stok ritu bp minit abis???hihihi
sdp kan....xtipu punye mehhh
dun woli...nnti blk, insyaAllah..ade la mentarang 2kg tu..;)

~eza.ism~ said...

hehehe..I'm waiting..........

Anonymous said...

memang sedap... saya beli kat Sabak Bernam... masak sweet sour.. hmmmmmm mabeles..

Anonymous said...

memang sedap... saya beli kat Sabak Bernam... masak sweet sour.. hmmmmmm mabeles..

FEDO said...

enak juga ermm...