Roh di bulan puasa : Tazkirah hari ini

"Pagi tadi sempena hari Jumaat bulan Ramadhan yang mulia ini, aku menghadiri majlis ilmu yang membincangkan tentang amalan di bulan Ramadhan. Satu perkara yang menarik perhatian aku tadi, ustaz penceramah bercerita tentang keadaan roh di bulan Ramadhan. Menurut satu hadith Rasulullah.. (maaf aku tak sempat catat perawi hadith ini).. menceritakan apabila tiba bulan Ramadhan, semua roh berkumpul di Luh Mahfuz memohon kepada Allah S.W.T untuk kembali ke bumi. Ada roh yang dibenarkan pulang ke bumi dan ada yang tidak dibenarkan.Roh yang dibenarkan pulang adalah kerana amalan baik mereka semasa hayat mereka ataupun ada penjamin-penjamin yang mendoakan mereka. Manakala roh-roh yang tidak dibenarkan pulang disebabkan kesalahan mereka semasa hayat mereka akan terus di penjara di Luh Mahfuz.   Apabila roh dibenarkan pulang, perkara pertama yang mereka lakukan adalah pergi ke tanah perkuburan untuk melihat jasad mereka. Kemudian mereka akan pergi ke rumah anak2 mereka, orang yang mendapat harta pusaka mereka dan ke rumah orang yang mendoakan mereka dengan harapan orang yang mereka lawati itu memberi hadiah untuk bekalan mereka.Perkara ini akan berlarutan sehinggala tibanya Hari Raya Aidilfitri. Pada saat ini mereka akan mengucapkan selamat tinggal kepada jasad dan pulang semula ke Luh Mahfuz dengan bekalan yang diberikan oleh mereka2 yang masih hidup.   Di sini ustaz memberitahu hikmah adanya alam kubur. Alam kubur membuktikan bahawa Allah itu Maha Penyayang. Orang yang melakukan kesalahan semasa hayatnya boleh dibantu dengan doa orang2 yang masih hidup. Alangkah bahagianya jika seseorang yang telah meninggal dunia masih mendapat bekalan dari orang-orang yang masih hidup.   Oleh itu wahai sahabatku, jangan biarkan orang-orang yang kita sayang, yang mengadap Allah terlebih dulu daripada kita sepi tanpa doa dan sedekah daripada kita. Sesungguhnya apabila mati seseorang anak adam itu, terputus i a semua hal kecuali 3 perkara iaitu doa anak2 yang soleh, ilmu yang bermanfaat dan sedekah amal jariah.   Sebarkan e-mail dakwah ini kepada seberapa ramai orang terdekat anda, dan mintalah mereka untuk melakukan hal yang sama. Ini bukanlah ancaman surat berantai. Yang jelas jika anda tidak meneruskan e-mail ini, maka anda telah melepaskan kesempatan untuk saling menasihati dalam kebenaran dan beramal soleh. Jika anda melakukan dengan ikhlas insya Allah anda akan mendapat ganjaran pahala kebaikan dari Allah. Mari berlumba dalam kebaikan..."
Taken fr Carmelita's FB which was written by Fadzillah Hashim

Low Brow Advertisement

I feel a twinge of annoyance when I look at this advert...don't u think so?

It is for god sake an advertisement for on food! And there's a lot of pictures that they can put there..but instead, why do we need those girls, posing with that so called sexy-maid (waiter)-in uniform-serving-your food ..siap pose gigit2 jari bagai..Duh!! You are selling food or what? haih...we still have this low-brow people in the industry.......puh-lissssssssssss...........

Power of Positive Talk

I read this article two years ago and since then, I saved it in my Docs and read it again once in a while...and I somehow forget about it for almost a year and while cleaning up my Doc Folder..I found this article again..It’s amazing on how we had always indulged in negative words in our everyday life. And being a mom, I actually used alot..yeah..alot...screaming all the way of the word NO!!! JANGAN!!! NANTI JATUH!!! and now I realized..this is the thing that is what shaping me now...No…I’m not blaming my parents at all…I understand that with different generation, we’ll have different way of moulding our parents was & still a great one..I have a strict father back then..who scolded me and made me stand one leg on the chair coz I did not memorized the multiplication table. Yes..Haha to me…my fault..pemalas kan..Then I have my mother who after that session will coax me..saying it for my own good and etc etc… 

But somehow along the process of me growing up, I had always been a girl that will abide by the rules. In orientation week back in my uni, I attended every single things..afraid of the disciplinary actions (while some of my friends actually escaped...unharmed). During registration week, I will wake up as early as 5am to get ready to get into the queue to register, afraid that I can't get a place in the class (while some of my friend registered quite late and still got a place) and the list carry on…before doing anything, I will have this thinking session that is preparing me for the consequences.. I’m a control freak I guess..or I don’t have that much of self confidence..I don’t know..Judge me as u wish.. 

But read this article and we will soon find ourself doing the oooooh…and aaaah…on how true this article is..


I remember my dad teaching me the power of language at a very young age. Not only did my dad understand that specific words affect our mental pictures, but he understood words are a powerful programming factor in lifelong success.

One particularly interesting event occurred when I was eight. As a kid, I was always climbing trees, poles, and literally hanging around upside down from the rafters of our lake house. So, it came to no surprise for my dad to find me at the top of a 30-foot tree swinging back and forth. My little eight-year-old brain didn't realize the tree could break or I could get hurt. I just thought it was fun to be up so high.

My older cousin, Tammy, was also in the same tree. She was hanging on the first big limb, about ten feet below me. Tammy's mother also noticed us at the exact time my dad did. About that time a huge gust of wind came over the tree. I could hear the leaves start to rattle and the tree begin to sway. I remember my dad's voice over the wind yell, 'Bart, Hold on tightly.' So I did. The next thing I know, I heard Tammy screaming at the top of her lungs, laying flat on the ground. She had fallen out of the tree.

I scampered down the tree to safety. My dad later told me why she fell and I did not. Apparently, when Tammy's mother felt the gust of wind, she yelled out, 'Tammy, don't fall!' And Tammy did... fall.

My dad then explained to me that the mind has a very difficult time processing a negative image. In fact, people who rely on internal pictures cannot see a negative at all. In order for Tammy to process the command of not falling, her nine-year-old brain had to first imagine falling, then try to tell the brain not to do what it just imagined. Whereas, my eight-year-old brain instantly had an internal image of me hanging on tightly.

This concept is especially useful when you are attempting to break a habit or set a goal. You can't visualize not doing something. The only way to properly visualize not doing something is to actually find a word for what you want to do and visualize that. For example, when I was thirteen years old, I played for my junior high school football team. I tried so hard to be good, but I just couldn't get it together at that age. I remember hearing the words run through my head as I was running out for a pass, 'Don't drop it!' Naturally, I dropped the ball.

My coaches were not skilled enough to teach us proper 'self-talk.' They just thought some kids could catch and others couldn't. I'll never make it pro, but I'm now a pretty good Sunday afternoon football player, because all my internal dialogue is positive and encourages me to win. I wish my dad had coached me playing football instead of just climbing trees. I might have had a longer football career.

Here is a very easy demonstration to teach your kids and your friends the power of a toxic vocabulary. Ask them to hold a pen or pencil. Hand it to them. Now, follow my instructions carefully. Say to them, 'Okay, try to drop the pencil.' Observe what they do.

Most people release their hands and watch the pencil hit the floor. You respond, 'You weren't paying attention. I said TRY to drop the pencil. Now please do it again.' Most people then pick up the pencil and pretend to be in excruciating pain while their hand tries but fails to drop the pencil.
The point is made.

If you tell your brain you will 'give it a try,' you are actually telling your brain to fail. I have a 'no try' rule in my house and with everyone I interact with. Either people will do it or they won't. Either they will be at the party or they won't. I'm brutal when people attempt to lie to me by using the word try. Do they think I don't know they are really telegraphing to the world they have no intention of doing it but they want me to give them brownie points for pretended effort? You will never hear the words 'I'll try' come out of my mouth unless I'm teaching this concept in a seminar.

If you 'try' and do something, your unconscious mind has permission not to succeed. If I truly can't make a decision I will tell the truth. 'Sorry John. I'm not sure if I will be at your party or not. I've got an outstanding commitment. If that falls through, I will be here. Otherwise, I will not. Thanks for the invite.'
People respect honesty. So remove the word 'try' from your vocabulary.

My dad also told me that psychologists claim it takes seventeen positive statements to offset one negative statement. I have no idea if it is true, but the logic holds true. It might take up to seventeen compliments to offset the emotional damage of one harsh criticism.
These are concepts that are especially useful when raising children.

Ask yourself how many compliments you give yourself daily versus how many criticisms. Heck, I know you are talking to yourself all day long. We all have internal voices that give us direction.

So, are you giving yourself the 17:1 ratio or are you shortchanging yourself with toxic self-talk like, ' I'm fat. Nobody will like me. I'll try this diet. I'm not good enough. I'm so stupid. I'm broke, etc. etc.'

If our parents can set a lifetime of programming with one wrong statement, imagine the kind of programming you are doing on a daily basis with your own internal dialogue. Here is a list of Toxic Vocabulary words.

Notice when you or other people use them.

  • But: Negates any words that are stated before it.
  • Try: Presupposes failure.
  • If: Presupposes that you may not.
  • Might: It does nothing definite. It leaves options for your listener.
  • Would Have: Past tense that draws attention to things that didn't actually happen.
  • Should Have: Past tense that draws attention to things that didn't actually happen (and implies guilt.)
  • Could Have: Past tense that draws attention to things that didn't actually happen but the person tries to take credit as if it did happen.
  • Can't/Don't: These words force the listener to focus on exactly the opposite of what you want. This is a classic mistake that parents and coaches make without knowing the damage of this linguistic error.

Toxic phrase: 'Don't drop the ball!'
Likely result: Drops the ball
Better language: 'Catch the ball!'

Toxic phrase: 'You shouldn't watch so much television.'
Likely result: Watches more television.
Better language: 'I read too much television makes people stupid. You might find yourself turning that TV off and picking up one of those books more often!'

Exercise: Take a moment to write down all the phrases you use on a daily basis or any Toxic self-talk that you have noticed yourself using. Write these phrases down so you will begin to catch yourself as they occur and change them.

***This article has no source, and it was actually a little bit of excerpts from Abul Kalam, former India president. But the stories I believe was from someone else, which I can't really locate who.

Ms Foodie Strikes back ;) - -> Siam 62

Smalam me & hubby & waiz telah pergi menjelajah mencarik makanan lagi ;)..Kali ni dgn coupon yg dibeli dari groupon..korang penah dengar x Groupon nih? "Groupon is the leading social e-commerce and collective-buying platform that features a deal a day on the best stuff to eat, see, do and buy in cities worldwide" --> That is how they described themselves. deal yg diorg bagi ni agak best jugak la..other than this page, ade gak web lain yg feature discount2 camni..among others --> MyDeal, Dealmates, & MilkaDeal .... Korang bole la try ushar2..bukan ada makanan, grooming, spa, massage, pedicure, manicure, gadgets, cooking classes, paintball etc etc..Shiok weh! nk beli pun senang..all you have to do is to click whichever discount that you want, then the page will lead you until la nk bayar..bayar pun xhassle..u can do it on9, Maybank2u sume tuh, or you can even pay kat ATM machine or bank..pas dh bayar tunggu le die anta voucher via email (oh ye..usually dia ada letak target, let say kena ada 100 org beli coupon tu baru la deal on...kate la xsampai 100 org, the deal is off and your money will be refunded) But dont worry la..slalunya deals yg panas2 siap kena rebut lg..aritu aku terlepas deal contact lens..murah gile..berebut org nk beli (bukan contact lens barbie orwhatsoever tu tau..ini baek punya brand..hehehehe) Btw, ni la coupon yg aku print smalam...

err. . . . maafkan la tab2 kat bawah tu ye..gua igt xappear td..malas plak nk edit2 hehe
so balik je dari opis smalam, kami gerak la ke Siam 62, Ni addressnye - Shoplot AG 11, Block A, Jalan Persiaran, Palm Spring @ Damansara, 47810 Kota Damansara, Petaling Jaya . . . Senang je, Jalan nk ke Ikea tu, tp terus je..or if you are from the opposite side / exit tol Kota Damansara, carik The Giza..then terus je over the bridge, terus susur ke kiri masuk parking metro and the restaurant is near to the clinic..(pst...masuk kt area Siam 62 tu, under Metro PArking..tapi Siam 62 bayarkn parking...bestkan? hehehehe) Bila kami sampai je, the greetings bergema satu restaurant (haha..drama je tu) tapi the whole staff will be like sawadikaaaap ramai2..quite a warm greeting..pastu they usher us to the reserved table and gave us the menu..what best is..It is buffet but upon order..means we can order anything from the menu, they will cook it and send it to us, instead of putting the whole junk on the buffet table. Best kan? makan panas2...Ini la yg kami makan...

 Pergh..herbal drink..Lemon Grass..hamik ko minum air serai...(sadly..xleh pilih drink..its fixed..pastu segelas jer! cheist!) So kami order la air ala carte.. Rase? Rase serai la..tapi xstrong sgt la..bole la lalu kt tekak aku nih..

 Ni pulak ntahapename keropok as appetizer la kunun..crunchy and senang nk kunyah..boleh? hehhe

Another appetizer, called Por Poa Poo Tord -- crispy crabmeat spring rolls, dip nya adalah plum sauce. Sedap jugak..byk kali repeat order utk yg ni..hehehehe

 Tengok..tomyam sampai siap diorg servekan lagi eventhough its kan CS dia?

 Kami order 2 tomyam.. (ye tau buruk lantak..tapi buffetkan mesti la nk rasa semua..hihiks..) This one is clear soup Tomyam..tajuk makanan adalah Tom Yum Goong (Goong tu maksudnye udang) bole pilih nak Gai (chicken) or Talay (seafood). Ini aku bagi 5stars! Sedap weyh..kalo kedai tomyam biasa tu sume pakai paste tomyam..yg ni sume rencah from scratch..lengkap dgn lengkuas halia serai bagai..bole rasa betul bole aku eja gitu..? Buat2 paham k...Tapi siyes..aku hirup kuah dia cam hirup air coke..yummeh!! hahahahahahaha

Yang ni plak tajuk Tom Kha (tomyam dgn santan tu)..sedap jugak..rasa tomyam tp berlemak krim ah..yg ni aku amik Tom Kha Talay..(seafood) ada udang, sutun, cendawan...siap ada isik ikan lagi..

 Sayur2an amik Pad Kana Pla Kaem (Stir Fried baby Kailan with Salted Fish) Ni pun sedap..ikan masin tu dia dh ceraikn kecik2 n goreng kasik garing, baru campur dlm kailan tuh...pendek kate semuanya sedap ah..

 Pad Pong Kary Gai (Special Thai Yellow curry sauce)..Ni gulai hijau derang..waiz suka..tapi En. Hubby surrender..xleh lalu tekak katanya..

 Tord GraTiam Talay (Deep Fried Garlic Style Seafood)....yg ni aku igtkan ala2 garlic buttered, rupa2nya dia goreng dgn garlic je..

 Yum Talay (warm seaffod salad with spicy lime dressing) rase yg ni plak cam tangy lime sauce la..manis2 masam, pedas sikit..

Oh ye..ade beberapa makanan yg terlupa nk snap..hehehe..Utk waiz amik Thai Style Fried Rice (xpedas pun n sedap) Habis sepinggan Waiz makan..and desert, kami amik Red Ruby. Pastu..dh makan2 desert..boleh plak lagi tambah Por Poa Poo Tord sampai 4 serving..hahahahahahahahaha...buruk lantak...

Ni pulak gambar anak beranak yg tgh enjoy makan xingat..


Amik ko toilet dia punya decor.....

Memang rekemen ah sape2 nk try makan sini..ambience pn ok..romantic..Just that the drawback is..for buffet ni dia buat menu lain..I mean dia ada 2 jenis menu..satu ala carte menu and satu buffet menu..yg dlm ala carte tu ade udang besau2..ade ketam mase aku review iklan dia tu..igtkn dapatla makan seafood murah..sekali..xoffer da dlm menu..xpe le aku pun paham..setakat rm25 sorg nk offer benda2 tu..bankrap la depa kan..Nonetheless we enjoyed the food sampai terbungkang..hhahahahahaha...

Mentarang...ihsan adik iparku ;)

Mentarang ni adalah jenis siput-siputan..yg hidup di kawasan berselut lumpur laut-lautan and boleh dikutip bila air surut....1st time dengar nama menatang ni dari si adik ipar le..Cheritera Kami, and atas ihsan cik adik ipar yg balik perak minggu lepas, dapatla aku merasa..
Mentarang ni sejarah dia agak unik la..thru some readings done, originally mentarang ni ada banyak kat pantai area Perlis..and after Tsunami melanda, mentarang can be found di persisiran pantai di kawasan Jeram, Pantai Sabak Bernam, Pantai Remis, Kuala Selangor and Tanjung Karang, but the one yg cik adik ipar beli  ni kat Perak... 
Well, aku xde gambar yg fresh kat kedai yg berlumpur2 aku mintak tolong encik google carikkan..n jumpa la gambar bawah ni..yg dapat kt aku n aku amik gambar is the one yg aku dh bersihkan guna clorox..bersih n putih..hahahahaha...

photo kredit to Azimashaary

Ini la mentarang yg sudah ku sental dengan berus..kena sental betul2 ok..kalo idak nnti rasa n bau lumpur..

Hehe..hipstamastic version... saje test skill.. :b
Ha...ini la rupe mentarang yg aku sangai sahaja atas kuali. Sangai pun kejap je coz aku xsuka kering2 sgt. Kalo kering nnti hilang manisnya. Pastu masa kt umah MIL, mak dh demo dh cane nk masak..n bila rasa..YUMMEH!! sedap weyh..manis + masin sikit je + lemak..kiranya memang pasni nk order lagi la..hehe..

Tapi kan korang kalo di tengokkan rupenye tu, bermacam2 objek terbayang kat pale hotak aku nih..rupe dia agak menggelikan..tapi oleh kerana aku bukan la org yg begitu visual (psl rupe xleh makan) so aku ngap je le..hek 'eleh..ngadela ko..memilih rupe plak baru nk geng!

Mentarang ni..kalo sangai camtu je..cicah plak dgn kicap pedas..perggggggh!!!! tabley tahan dey.. skang ni citer pun elio dh meleleh..wahai cik adik ipar,...segeralah kamu pulang ke Perak dan belikan saye 2kg mentarang yg besar2..hahahahahaha...

Uwais Al-Qarni

Artikel ni aku baca dari Try to find the light when I feel like refreshing the memory and reason why I chose the name Uwaiz for my son...and I edit it (sikit je edit nye) to suit my style..cewaaaaaaah..mcm stylo sgt pulak aku menulis..terlebih sudaaaa..hehehehehe..but anyhow..sape2 rase nk tambah ilmu sejarah, sila la baca..teehehehehehehe...

Uwais Al- Qarni
Pada zaman kebangkitan Islam di bawah pimpinan penghulu segala Nabi & Rasul, Nabi Muhammad s.a.w, ada seorang pemuda yang biru matanya, perang rambutnya, bidang dan sasa bahunya serta elok rupanya bermastautin di Yemen.  Beliau yang berkulit kemerah-merahan yang mana dagunya sering bertemu dadanya kerana selalu menundukkan dagunya memerhatikan tempat sujudnya,(sgt merendah diri orangnya) tangan kanannya menumpang pada tangan kirinya, seorang yang mahir membaca al-Quran dan selalu menangis kerananya. Pakaiannya hanya dua helai yang sudah kusut. Satu untuk menutup badan dan yang satu lagi sebagai selendang. Tiada orang yang menghiraukan, dan tidak dikenali oleh penduduk bumi akan tetapi sangat terkenal di langit.
Tetapi seandainya dia berdoa kepada Allah, pasti terkabul. Pada hari kiamat nanti ketika semua ahli ibadah dipanggil dan disuruh masuk ke syurga, dia dipanggil agar berhenti dahulu dan disuruh memberi syafa’at, pasti Allah memberi izin kepada untuk memberi syafa’at sejumlah kabilah Rabi’ah dan kabilah Mudhar. Semua akan dimasukkan ke syurga tanpa seorang pun yang ketinggalan kerananya. Dia adalah “Uwais al-Qarni”. Beliau tak dikenali ramai orang, beliau juga miskin, ramai orang suka mentertawakan beliau, mengolok-olok, dan menuduhnya sebagai pengemis, pencuri serta berbagai macam umpatan dan penghinaan lainnya.
Seorang fuqaha’ negeri Kuffah, kerana ingin duduk bersamanya, cuba memberinya hadiah dua helai pakaian, tetapi tidak berbaloi kerana hadiah pakaian tadi diterimanya tetapi dikembalikan olehnya seraya berkata: “Aku khuatir, nanti ada orang menuduhku, dari mana aku dapatkan pakaian itu, kalau bukan dari mengemis pasti dari hasil curian”.
Pemuda dari Yemen ini telah lama menjadi yatim, tidak mempunyai keluarga, kecuali hanya ibunya yang telah terlalu tua, lumpuh serta kabur penglihatannya. Untuk mencukupi kehidupan sehariannya, Uwais bekerja sebagai penggembala kambing. Upah yang diterimanya hanya cukup untuk sekadar menampung kehidupan sehari bersama si ibu. Bila berlebiham, beliau pergunakan untuk membantu jiran tetangganya yang hidup miskin dan serba kekurangan seperti mana dirinya.Kesibukannya sebagai penggembala kambing dan merawat ibunya yang lumpuh dan buta, tidak mempengaruhi kegigihan ibadahnya, beliau tetap melakukan puasa di siang hari dan bermunajat di malam harinya.
Uwais al-Qarni telah memeluk Islam pada masa negeri Yaman mendengar seruan Nabi Muhammad SAW. yang telah mengetuk pintu hati mereka untuk menyembah Allah, Tuhan Yang Maha Esa, yang tiada sekutu bagi-Nya. Islam mendidik setiap pemeluknya agar berakhlak luhur dan mulia. Peraturan-peraturan yang terdapat di dalamnya sangat menarik hati Uwais, sehingga setelah seruan Islam datang di negeri Yemen,  beliau segera memeluknya, kerana selama ini hati Uwais selalu merindukan datangnya kebenaran. Ramai di antara jiran tetangganya yang telah memeluk Islam, pergi ke Madinah untuk mendengar ajaran Nabi Muhammad SAW secara langsung. Sekembalinya mereka ke Yemen, mereka memperbaharui rumah tangga mereka dengan cara kehidupan Islam.
Alangkah sedihnya hati Uwais setiap kali melihat jiran tetangganya yang baru datang dari Madinah. Mereka itu telah bertamu dan bertemu dengan kekasih Allah penghulu para Nabi, sedangkan  beliau sendiri belum berkesempatan. Kecintaannya kepada Rasulullah menumbuhkan kerinduan yang kuat untuk bertemu dengannya. Tetapi apakan daya ia tak punya bekal yang cukup untuk ke Madinah, dan yang lebih ia beratkan adalah ibunya yang jika ia pergi, tiada orang yang akan menjaganya.
Hari berganti dan musim berlalu, dan kerinduan yang tak terbendung membuat hasrat untuk bertemu dengan Rasulullah tidak dapat dipendam lagi. Uwais merenungkan diri dan bertanya dalam hati, bilakah yang dapat beliau menziarahi Nabinya dan memandang wajah baginda dari dekat? Tetapi, bukankah beliau mempunyai ibu yang sangat memerlukan penjagaannya dan tidak boleh ditinggal bersendirian. Hatinya selalu gelisah siang dan malam menahan kerinduan untuk berjumpa.
Akhirnya, pada suatu hari Uwais mendekati ibunya, mengeluarkan isi hatinya dan memohon izin kepada ibunya agar diperkenankan pergi menziarahi Nabi SAW di Madinah. Si ibu, walaupun telah uzur, merasa terharu ketika mendengar permohonan anaknya. Beliau memahami perasaan Uwais, lalu berkata, “Pergilah wahai anakku! Temuilah Nabi di rumahnya. Dan bila telah berjumpa, segeralah engkau kembali pulang.” Dengan rasa gembira ia berkemas untuk berangkat dan tidak lupa menyiapkan keperluan ibunya yang akan ditinggalkan serta berpesan kepada jiran tetangganya agar dapat menemani ibunya selama ia pergi.
Sesudah berpeluk cium dengan ibunya, berangkatlah Uwais menuju Madinah yang jaraknya lebih kurang empat ratus kilometer dari Yemen. Laluan perjalanan yang begitu mencabar ditempuhinya, tidak peduli kepada perompak dan penyamun, bukit yang curam, padang pasir yang begitu panas, seluas dan sejauh mata memandang dan dapat menyesatkan, dan apabila malam ia menjadi begitu sejuk. Semua itu tiada menjadi hal baginya asalkan dapat bertemu dan dapat memandang sepuas-puasnya paras rupa baginda Nabi SAW yang selama ini dirindukannya.
Akhirnya tibalah Uwais al-Qarni di kota Madinah. Beliau segera ia menuju ke rumah Nabi SAW, diketuknya pintu rumah, sambil mengucapkan salam. Keluarlah Sayyidatina Aisyah r.a. sambil menjawab salam Uwais. Uwais bersegera menanyakan Nabi yang ingin ditemuinya. Namun ternyata baginda SAW tidak berada di rumah melainkan berada di medan perang. Betapa kecewa hati Uwais. Dari jauh ia datang untuk bertemu Rasulullah tetapi yang dirindukannya tidak berada di rumah. Dalam hatinya bergolak perasaan ingin menunggu kepulangan Nabi SAW dari medan perang. Tetapi, bilakah baginda akan pulang? Sedangkan masih terngiang di telinga pesan ibunya yang sudah tua dan sakit, agar ia cepat pulang ke Yemen,” Engkau harus lekas pulang”. Kerana ketaatan kepada ibunya, pesanan ibunya tersebut telah mengalahkan suara hati dan kemahuannya untuk menunggu dan bertemu dengan Nabi SAW. Beliau akhirnya, dengan terpaksa, memohon keizinan kepada Sayyidatina Aisyah RA untuk segera pulang ke negerinya. Dia hanya mengirimkan salamnya untuk Nabi SAW dan melangkah pulang dengan perasaan sedih.
Sekembalinya dari medan perang, Nabi SAW terus menanyakan tentang kedatangan orang yang mencarinya. Nabi Muhammad SAW menjelaskan bahawa Uwais al-Qarni adalah anak yang taat kepada ibunya. Beliau adalah penghuni langit (sangat terkenal di langit). Mendengar kata-kata Rasulullah SAW tersebut, Sayyidatina Aisyah r.a. dan para sahabatnya tercengang. Menurut maklumat Sayyidatina Aisyah r.a., memang benar ada orang yang mencari Nabi SAW dan segera pulang kembali ke Yemen, kerana ibunya sudah tua dan sakit-sakit sehingga ia tidak dapat meninggalkan ibunya terlalu lama. Rasulullah SAW bersabda, “Kalau kalian ingin berjumpa dengannya (Uwais al-Qarni), perhatikanlah, ia mempunyai tanda putih di tengah-tengah tapak tangannya.” Sesudah itu baginda memandang kepada Sayyidina Ali dan Sayyidina Umar RA. dan bersabda, “Suatu hari nanti, apabila kamu bertemu dengannya, mintalah doa dan istighfarnya, dia adalah penghuni langit dan bukan penghuni bumi.”
Hari demi hari, minggu berganti bulan dan tahun terus berlalu. Tidak lama kemudian Nabi SAW wafat, sehingga ke zaman khalifah Sayyidina Abu Bakar As-Shiddiq RA. dan zaman Khalifah Umar RA. Suatu ketika, khalifah Umar teringat akan sabda Nabi SAW. tentang Uwais al-Qarni, penghuni langit. Beliau segera mengingatkan sayyidina Ali untuk mencarinya bersama. Sejak itu, setiap kali jika ada kafilah yang datang dari Yemen, beliau berdua selalu menanyakan tentang Uwais al-Qarni, apakah ia turut bersama mereka. Di antara kafilah-kafilah itu ada yang merasa hairan, apakah sebenarnya yang terjadi sehingga seorang khalifah begitu sebok mencari-cari orang yang bernama Uwais ini. Rombongan kafilah dari Yaman menuju Syam silih berganti, membawa barang dagangan mereka.
Suatu ketika, Uwais al-Qarni turut bersama rombongan kafilah menuju kota Madinah. Melihat ada rombongan kafilah yang datang dari Yemen, lantas khalifah Umar Sayyidina Ali mendatangi mereka dan menanyakan apakah Uwais turut bersama mereka. Rombongan itu mengatakan bahawa memang ada seorang yang bernama Uwais bersama mereka dan sedang menjaga unta-unta mereka di perbatasan kota. Mendengar jawapan itu, mereka berdua bergegas pergi menemui Uwais al-Qarni. Sesampainya di khemah tempat Uwais berada, Khalifah Umar dan Sayyidina Ali memberi salam. Namun rupa-rupanya Uwais sedang melaksanakan solat. Setelah mengakhiri solatnya, Uwais menjawab salam kedua tamu agung tersebut sambil bersalaman. Sewaktu berjabat, Khalifah Umar segera membalikkan tangan Uwais, untuk membuktikan kebenaran tanda putih yang berada ditapak tangannya sebagaimana pernah disabdakan oleh baginda Nabi SAW. Memang benar! Dia penghuni langit. Lalu mereka bertanya kepadanya, "Siapakah nama saudara? “Abdullah”, jawab Uwais. Mendengar jawapan itu, kedua sahabat itu pun tertawa dan mengatakan, “Kami juga Abdullah, yakni hamba Allah. Tapi siapakah namamu yang sebenarnya?” Uwais kemudian berkata: “Nama saya Uwais al-Qarni”. Dalam perbualan mereka, diketahuilah bahwa ibu Uwais telah meninggal dunia. Itulah sebabnya,  beliau baru dapat turut bersama rombongan kafilah dagang ketika itu. Akhirnya, Khalifah Umar dan Ali . memohon agar Uwais berkenan mendoakan untuk mereka. Uwais enggan dan dia berkata kepada khalifah, “Sayalah yang harus meminta doa dari kalian”. Mendengar perkataan Uwais, Khalifah berkata: “Kami datang ke sini untuk mohon doa dan istighfar dari anda”. Karena desakan kedua sahabat ini, Uwais al-Qarni akhirnya mengangkat kedua tangannya, berdoa dan membacakan istighfar.
Setelah itu Khalifah Umar berjanji untuk menyumbang wang negara dari Baitul Mal kepada Uwais, untuk jaminan hidupnya. Segera saja Uwais menolak dengan lembut sambil berkata : “Hamba mohon supaya hari ini saja hamba diketahui orang. Untuk hari-hari selanjutnya, biarlah hamba yang fakir ini tidak diketahui orang lagi”.
Setelah kejadian itu, nama Uwais kembali tenggelam tak terdengar lagi beritanya. Tetapi ada seorang lelaki pernah bertemu dan ditolong oleh Uwais. "Waktu itu kami sedang berada di atas kapal menuju tanah Arab bersama para pedagang, tanpa disangka-sangka angin taufan bertiup dengan kencang. Akibatnya hempasan ombak menghentam kapal kami sehingga air laut masuk ke dalam kapal dan menyebabkan kapal semakin berat. Pada saat itu, kami melihat seorang laki-laki yang mengenakan selimut berbulu di sudut kapal yang kami tumpangi, lalu kami memanggilnya. Lelaki itu keluar dari kapal dan melakukan solat di atas air. Betapa terkejutnya kami melihat kejadian itu." Ujar lelaki tersebut “Wahai waliyullah,” Tolonglah kami !” tetapi lelaki itu tidak menoleh. Lalu kami berseru lagi,” Demi Zat yang telah memberimu kekuatan beribadah, tolonglah kami!”Lelaki itu menoleh kepada kami dan berkata: “Apa yang terjadi ?” “Tidakkah engkau melihat bahawa kapal ini dibadai angin dan dihentam ombak ?”tanya kami. “Dekatkanlah diri kalian pada Allah !“katanya. “Kami telah melakukannya.” “Keluarlah kalian dari kapal dengan membaca bismillahirrahmaanirrahiim!” Kami pun keluar dari kapal satu persatu dan berkumpul di situ. Pada ketika itu jumlah kami lima ratus orang lebih. Sungguh ajaib, kami semua tidak tenggelam, sedangkan kapal dan segala muatannya tenggelam ke dasar laut. Lalu orang itu berkata pada kami ,”Tak mengapa harta kalian menjadi korban asalkan kalian semua selamat”. “Demi Allah, kami ingin tahu, siapakah nama Tuan? “Tanya kami. “Uwais al-Qarni”. Jawabnya dengan singkat.
Kemudian kami berkata lagi kepadanya, “Sesungguhnya harta yang ada di kapal tersebut adalah milik orang-orang fakir di Madinah yang dikirim oleh orang Mesir.” “Jika Allah mengembalikan harta kalian. Apakah kalian akan membagi-bagikannya kepada orang-orang fakir di Madinah?” tanyanya.”Ya,”jawab kami. Orang itu pun melaksanakan solat dua rakaat di atas air, lalu berdo’a. Setelah Uwais al-Qarni mengucap salam, tiba-tiba kapal itu muncul ke permukaan air, lalu kami menumpanginya dan meneruskan perjalanan. Setibanya di Madinah, kami membahagi bahagikan seluruh harta kepada orang-orang fakir di Madinah, tiada seorangpun yang tertinggal.
Beberapa waktu kemudian, tersebarlah berita bahawa Uwais al-Qarni telah kembali ke rahmatullah. Anehnya, pada saat dia akan dimandikan tiba-tiba sudah ramai orang yang berebutan untuk memandikannya. Dan ketika dibawa ke tempat pembaringan untuk dikafani, di sana sudah ada orang-orang yang menunggu untuk mengkafaninya. Demikian pula ketika orang pergi hendak menggali kuburnya. Di sana ternyata sudah ada orang-orang yang menggali kuburnya hingga selesai. Ketika usungan dibawa menuju ke perkuburan, luar biasa ramainya orang yang berebut rebut untuk mengusungnya. Dan Syeikh Abdullah bin Salamah menjelaskan, “Ketika aku ikut serta mengurus jenazahnya sehingga aku pulang dari mengantar jenazahnya, lalu aku bermaksud untuk kembali ke tempat perkuburannya tetapi ternyata tanda pada kuburannya sudah hilang sehingga tak terlihat ada bekas kuburannya. (Syeikh Abdullah bin Salamah adalah orang yang pernah ikut berperang bersama Uwais al-Qorni pada masa pemerintahan Sayyidina Umar r.a.)
Meninggalnya Uwais al-Qarni telah menggemparkan masyarakat kota Yemen. Banyak terjadi hal-hal yang amat menghairankan. Begitu ramai orang yang tidak dikenali datang untuk mengurus jenazah dan pengkebumiannya, padahal Uwais adalah seorang fakir yang tidak dihiraukan orang. Sejak ia dimandikan sampai ketika jenazahnya hendak diturunkan ke dalam kubur, di situ selalu ada orang-orang yang telah siap melaksanakannya terlebih dahulu. Penduduk kota Yaman tercengang. Mereka saling bertanya-tanya : “Siapakah sebenarnya engkau wahai Uwais al-Qarni ? Bukankah Uwais yang kita kenal, hanyalah seorang fakir yang tak memiliki apa-apa, yang kerjanya hanyalah sebagai penggembala kambing dan unta? Tapi, ketika hari kematianmu, engkau telah menggemparkan penduduk Yemen dengan hadirnya manusia-manusia asing yang tidak pernah kami kenal. Mereka datang dalam jumlah yang sedemikian ramainya. Agaknya mereka adalah para malaikat yang di turunkan ke bumi, hanya untuk mengurus jenazah dan pengkebumiannya. Baru ketika itulah penduduk Yaman mengetahui siapa “Uwais al-Qarni” Memang beliau tak dikenali di bumi tetapi seluruh isi langit mengenalinya. 

Philip QuickTouch Garment Steamer : Product Review

Korang mesti penah nampak steam iron ni di jual kt Jusco, Carrefour, Giant, Harvey Norman..etc etc kan..n bila tgk org tu buat best gile... xyah dh nk pakai conventional iron..dok menekan2 atas iron board..paling leceh kalo nk kena gosok kain2 jenis silk..mane yg kedut xhilang2 after gosok 10 kali..(kena pakai ironing aid..pakai Downy pun xjalan..hehehe), mane yg terover panas n abis terbakar..mana yg xstay put..yela..licin n asyik bergerak2 je bila gosok...pastu tensen nk gosok baju2 yg ade beads or butang byk..terlanggar kuat sikit..abis terbarai beads..pastu pasal conventional iron ni panas..the color of clothes will easily fade kan? Setuju x?

So..I've been eyeing this piece for quite sometime..dok la buy or not to least pakai conventional iron tu..berpeluh2 la jugak menggosok..(eksesais kunun) tapi pulak mcm I have limited time now..kalo bole, xnakla spend like 2-3hours kt ironing je..(talking bout quality time..hahahahaha) I told hubby on my opinion..and he beli, beliii..xnk beli, xyah objection.. ~~haih.. ye la..dia bukannya buat keje2 menggosok last month tgh jalan2..ade sale..jual dlm RM299 je instead of RM349..and hubby kate..beli la bu..sian u sakit2 pinggang akhirnya..beli la..

Now..tujuan aku buat n3 ni bukan pasal nk berlagak aku beli steam iron ni ye..
This time around ekceli aku nk buat product review Philips Steam Iron nih.psl..aku tgh rase cam a little bit (little yg little tau) regretful la lepas beli.. Pasal ape..pasal..first aku xbyk baju kurung..n aku cuma pakai bj kurung utk event2 tertentu je..such as raya n kenduri (bukan ape, aku nk menjaga ke exclusive an baju kurung tu..tgk cam cheong sam n saree..bila sekali sekala di pakai kan sgt cantik..exclusive je rase.. ok..sila la back hand aku..hehehehehe) but for real..kalo korg mmg pakai baju kurung..especially yg byk beads..chiffon, silk or kemeja2 yg sewaktu dgnnya..byk butang bagai..korg adalah calon yg sesuai pakai benda alah ni..tapi kalo byk pakai top cotton n seluar slack..mcm leceh sikit la..pasal first..kalo guna conventional iron, kita bole bentang betul2 atas iron board tu n gosok..kalo guna steam ni..kita kena gantung baju u get what I'm trying to say?

Ok wait..aku try rephrase..kalo iron board, kita ada board tu utk prevent baju tu from melayah2..tapi psl kita gantung n the steam pressure from the steam iron is pushing the clothes to all direction..agak mcm susah nk sebelah tgn kena pegang baju so that it stay put, sebelah tgn lagi pegang iron tu..basically, conventional iron sakit pinggang, steam iron ni lenguh tangan..n aku jadi geram sendiri bila baju tu melayah2..bengang woo...pastu it is not meant for wool or jeans..psl nnti those material will just absorb the steam..n sudahnya those clothes basah..

Then jugak, iron ni kena fill in water in the tank so that it can produce steam..n 1 full tank will last until 3 pasang baju je..after that habis, kena refill n kena tunggu panas dulu..quite tedious itula kekesalan aku..Tapi kan kan kan..aku rase la jugak..aku rase kan..aku belum expert lagi utk guna kot..pasal aku tgk kt garment department mane2 bila derang iron guna steam iron ni mcm senang je dia buat..xleceh pun..aku amatur lagi kot..
So ini je la piece of my thought about steam iron ni..bagi yg nk beli..make sure korg mmg byk baju2 kurung, kemeja n tudung jenis chiffon, silk, satin, byk butang n yg sewaktu dgnnya okeh...

Info tambahan : If nk iron baju guna steam iron ni, I would advice buat awal..coz it uses baju akan terasa lembab is 30mins before and hang it where fan is baju akan kering balik.....

Pastu, ade satu jenis kain tu..aku xsure kain jenis apa..dia mcm cotton, tapi bila gosok kedutnya xilang..sampai sakit ati gila..this happen kt baju Qdees Uwaiz..still got the creases..sudahnye..aku guna jugak balik conventional iron + starch..baru licin bak kulit muka aku.................adeh! aku lempang diri sendiri pasal ayat xtau malu..hehehehe